NieuwsPc

Windows optimaliseren voor betere game prestaties op de PC

Hoe je alles uit je gaming-pc kunt persen.

Of je nu een gloednieuwe gaming pc hebt of een bestaande, je moet Windows optimaliseren voor betere spelprestaties met een paar simpele aanpassingen. Windows is standaard niet perfect geschikt voor gamen, maar met een paar wijzigingen in de instellingen kun je er zeker van zijn dat niets jou en je games in de weg staat.

Om dit alles vooraf te gaan, moet u begrijpen dat de grootste inpact op de prestaties, verouderde hardware is. Een oude grafische kaart zal je frames per seconde veel meer pijn doen dan een eenvoudige instelling in Windows. Een gaming pc met slechts vier tot acht gigabyte RAM heeft in veel moderne games dezelfde impact op je fps. Voordat je iets verandert, moet je eerst een upgrade overwegen en jouw verwachtingen bepalen voor de invloed die Windows-instellingen zullen hebben op uw game-ervaring. Het is niet veel, maar alle beetjes helpen.

De Windows game modus uitschakelen

Windows Game Modus krijgt veel kritiek omdat het lange tijd je prestaties tijdens het spelen van games kelderde. Game modus werd gebruikt om alle  CPU-bronnen van je systeem naar je spel te leiden. Nu is het in wezen hetzelfde als het inschakelen van een niet storen modus voor uw pc met een belofte om de prestaties van sommige games te verbeteren.

Game Modus voor Windows 10 en 11 voorkomt dat Windows Update stuurprogramma-installaties uitvoert en reboot meldingen verzendt. Het “helpt ook bij het bereiken van een stabielere framesnelheid, afhankelijk van de specifieke game en het specifieke systeem”, aldus de website van Microsoft. 

Om het uit te schakelen, klikt je met de rechtermuisknop op het Windows startmenu-pictogram en selecteert je Instellingen. Kies vanaf daar Gaming en kies vervolgens Game Modus. Klap de slider uit en je hebt er helemaal geen omkijken meer naar.

Windows game pc

Hoe “Opnemen op de achtergrond” uitschakelen

Windows heeft nu een ingebouwde functie die beelden van je games kan opnemen. Het zit een beetje verstopt in je systeeminstellingen, maar als je daarvoor aparte software hebt, zoals Nvidia Shadowplay, kun je het uitschakelen om wat systeembronnen te besparen.

Om dat te doen,  klikt met de rechtermuisknop op het pictogram van de startknop, klik op Instellingen, selecteert Gaming en drukt vervolgens op Opnames. Als je Windows 10 gebruikt, schakel je ‘Op de achtergrond opnemen terwijl ik een game speel’ uit. Gebruikers van Windows 11 moeten “Opnemen wat er is gebeurd” uitschakelen.

Hoe de hoge prestatiemodus in Windows in te schakelen

Je kunt overschakelen naar het krachtige energieplan in Windows om je game ervaring een beetje te verbeteren, of veel als je op een gaming laptop werkt. De werkelijke impact varieert sterk met verschillende games. De standaard gebalanceerde modus is prima voor de meeste toepassingen, maar als je deze wilt wijzigen om te zien of jouw pc de CPU op een constant hoge kloksnelheid houdt, voer dan deze eenvoudige wijziging uit.

Klik met de rechtermuisknop op uw Windows-startknop en klik op Instellingen. Kies Systeem en dan Energiebeheer en slaapstand. Selecteer vervolgens Extra energie-instellingen. Selecteer in dat venster Hoge prestaties.

Windows opschonen voor betere prestaties

Je gaming pc kan het moeilijk hebben, simpelweg vanwege het aantal applicaties dat je op de achtergrond hebt draaien. De kans is groot dat er veel automatisch wordt uitgevoerd wanneer je pc opstart. Je kunt die lijst altijd terugbrengen tot de essentie om wat RAM- en CPU-gebruik te besparen.

Het is gemakkelijk om te doen. Druk op de Windows-toets en typ uitvoeren of klik met de rechtermuisknop op Windows en selecteer Uitvoeren. Typ in het  tekstvak msconfig. Ga naar het tabblad Services, vink Verberg alle Microsoft-services aan en bekijk de lijst om te zien wat er allemaal draait. Schakel het vinkje uit welke services je niet wil uitvoeren en klik op Toepassen. Wees echter voorzichtig. Sommige services zijn nodig om bepaalde programma’s op jouw pc te laten werken, dus het helpt om ze op te zoeken voordat je ze uitschakelt.

Je kunt ook voorkomen dat deze services in de eerste plaats opstarten door naar Taakbeheer te gaan. Klik met de rechtermuisknop op de Windows-startknop en klik op Taakbeheer. Selecteer vervolgens Opstarten en doorloop de lijst en schakel alles uit wat de meeste impact heeft.

Dit waren enkele hele simpele, maar wellicht hele handige tips. Heb jij nog een mooie tip? Drop hem in de reacties! 

Gerelateerde berichten

1 of 16